Hoe gezond is uw kerkgemeenschap?

1. Kracht 

Wanneer God aan het werk is binnen een bepaalde kerkgemeenschap zullen er zichtbare gevolgen hiervan zijn. Een nadruk op heiligheid, een toename van de ervaring van de vruchten van de Geest, kortom levens die veranderd worden volgens God’s goede wil. Deze as weerspiegeld de mate waarin mensen erkennen dat God’s Geest aan het werk is binnen in en door de kerkgemeenschap. In een gezonde kerk wordt de bediening bevestigd en er is een reëel gevoel dat God bezig is.

2. Gemeenschap

Hier wordt de nadruk gelegd op de kwaliteit van de relaties onderling binnen de kerkgemeenschap. Wanneer men er naar verlangt om opnieuw samen te komen en de samenkomsten worden niet beschouwd als een last is dit een teken van een gezonde kerk. Er ontstaan echte, authentieke vriendschappen. Wanneer de motivatie voor te komen alleen maar uit religieuze plicht is, dan is dit een teken van een stervende kerk.

3. Discipelschap

De kerk wordt vaak beschuldigd van hypocrisie, en terecht. Vaak blijf het gewoon met woorden zonder dat deze bevestigd worden door daden. Het verlangen om Gods koninkrijk zichtbaar en levend te maken, zeg maar de missie van de kerk, moet omgezet worden in praktische, tastbare daden die een impact hebben op alle mensen. Mensen buiten de kerk zijn best geplaatst om deze kernmerk te kwantificeren.

 

Zijn er nog andere kenmerken van een gezonde kerkgemeenschap die hierboven niet genoemd zijn? Voel je vrij om deze te delen in de opmerkingen!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s