Is preken nog nodig vandaag?

De bekende predikant John Stott werd eens gevraagd of preken nog nodig was in de kerk vandaag. Hij antwoordde: ‘I still believe that preaching is the key to the renewal of the church. I am an impenitent believer in the power of preaching.’

Ik moet toegeven dat ik me vaak vragen stel bij de doeltreffendheid van preken als een didactische vorm. Veel predikanten vragen zich af waarom het lijkt alsof hun luisteraars niet luisteren? Misschien hebben zij de woorden gehoord maar er is weinig bewijs van verandering in hun levens.*

In Ezekiel 33:1-9 krijgt de profeet met dezelfde naam de roeping van God om een wachter te zijn voor het volk Israel. Als wachter is het zijn taak om het volk te waarschuwen voor het komende gevaar (oordeel). Indien het volk niet luistert dan blijven de gevolgen hun verantwoordelijkheid. Maar, indien Ezekiel weigert om het volk te waarschuwen dan valt de verantwoordelijkheid op Ezekiel zelf.

Wanneer we deze tekst toepassen door de sprekers in onze kerken te beschouwen als wachters, dan komen wij tot twee conclusies:

1. Sprekers hebben een verantwoordelijkheid naar God toe voor de luisteraars die God aan hen heeft toevertrouwd.

2. De uitkomst (maw zullen de luisteraars het woord toepassen of niet) is geen reden voor de spreker om niet te spreken.

Tijdens hun bediening zal een predikant altijd geconfronteerd zijn met het gevoel dat de boodschap niet landt in de harten van hun luisteraars. En een oprechte dienaar van het woord zal ook altijd naar zichzelf kijken: waar kan ik mijn preken verbeteren? Maar tegelijkertijd mogen zij ook weten dat eens zij hun taak hebben uitgevoerd, en de boodschap is op een gepaste manier gecommuniceerd, dan ligt het aan de luisteraars om deze toe te passen. De spreker is verlost als het ware van zijn verantwoordelijkheid, en blijft verlangend en biddend vragen dat de Heilige Geest werkzaam is in de harten van de luisteraars.

* Uiteraard is er altijd ruimte voor verbetering in het geven van preken, maar voor dit artikel veronderstel ik dat de mislukking in communicatie tussen spreker en luisteraars niet aan de spreker zelf ligt. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s