Zijn koninkrijk en kerk hetzelfde?

Onlangs kreeg ik de vraag of Gods koninkrijk gelijk is aan de kerk. Mijn initiële gevoel was van niet maar ik kon niet onmiddellijk een goede reden bedenken waarom koninkrijk en kerk niet allebei verwijzen naar hetzelfde geestelijke realiteit. Misschien zijn het twee verschillende manieren om over hetzelfde te spreken?

Het koninkrijk van God was een belangrijk thema in Jezus zijn leer. Hij maakte de claim dat het koninkrijk van God nabij was gekomen in en door zijn persoon. De bergrede is een duidelijke uiteenzetting van wat het betekent om deel te zijn van het koninkrijk; de normen en waarden van het koninkrijk. Jezus bestond niet in een vacuum; zijn leven moet begrepen worden in de historische context van de Joodse heilsgeschiedenis. Er was een verwachting dat God de koningschap van Zijn volk zou duidelijk maken door de Romeinse overheersers uit het land te drijven. Joden geloofden dat hun wereld beter zou zijn wanneer God opnieuw heerst door zijn zoon de messias. De boodschap van de nabijgekomen koninkrijk was dus een verklaring dat de tijd van Gods heerschappij was aangekomen.

In vergelijking sprak Jezus weinig over de kerk. Het woord kerk, ‘ekklesia’ in Grieks, komt vaker voor in de brieven dan in de evangeliën. Het woord betekent letterlijk de samenkomst en verwijst dus naar de samenkomst van de gelovigen. In tegenstelling tot koninkrijk heeft ekklesia weinig achtergrond in het Oude Testament behalve als een verwijzing naar de samenkomst van de Israëlieten (in de Septuagint). De schrijvers van de brieven in het Nieuwe Testament geven het woord nieuwe, theologische betekenis. Paulus bijvoorbeeld beschrijft de kerk als het bruid van Christus of als een lichaam waarvan Christus de hoofd is.

Wat dan is de verhouding tussen kerk en koninkrijk in het Nieuwe Testament? De kerk, dat is de gemeenschap van door-de-Geest vernieuwde personen, is de middel waardoor Gods koninkrijk zichtbaar wordt op aarde. De Geest van Jezus bezield (of geeft leven aan) de kerk zodat zij de heerlijkheid van Jezus weerspiegeld op aarde. Door de inwonende Geest zijn christenen bij machte om keuzes te maken overeenkomst de normen en waarden van het koninkrijk. Telkens een christen kiest voor gerechtigheid door bijvoorbeeld niet mee te doen aan roddel, of bewust milieu vriendelijke producten te kopen dan wordt Gods koninkrijk op aarde iets meer zichtbaar.

In Christus heeft God de overwinning behaald over de zonde, het kwade en de dood. God heeft de heerschappij aan Jezus gegeven. Dit is een feit. De kerk is geroepen om te leven volgens deze realiteit en op deze manier de heerschappij van Jezus zichtbaar te maken voor het aangezicht van anderen.

Ik zou het samenvatten als volgens: kerk is deel van koninkrijk maar koninkrijk overstijgt kerk.  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s